Agenda

Volendam is volop in beweging. Op deze agenda vindt u activiteiten uit de regio Edam-Volendam.

Elke woensdag en zaterdag om 14.00 uur is er een wandeling vanuit het VVV kantoor met een gids in Volendammer klederdracht. De wandeling duurt 1 uur en is in het Nederlands. De kosten zijn € 4,= per persoon. Reserveren vooraf bij VVV Volendam: tel.: 0299-363747of via e-mail: ..


 

2019

 


28, 29, 30, 31 maart en 4, 5, 6 en 7 april Toneelstuk “Chemie” van Ons Pogen

Met al die aandacht voor het klimaat kan toneelvereniging Ons Pogen niet achterblijven. Haar “chemische reactie” is op 28, 29, 30, 31 maart en 4, 5, 6 en 7 april in het Volendams in de Jozef in Volendam!
De kaartverkoop start op vrijdag 15 februari 2019 en zijn verkrijgbaar bij de Jozef, Jozefstraat 2 in Volendam. Online via www.ticketkantoor.nl/shop/chemie. Donateurs kunnen reserveren via 0299-366026.

31 maart Lenteconcert Kozakkenkoor en Volendams Vocaal Ensemble

Liefhebbers van mooie koorklanken kunnen zondagmiddag 31 maart a.s. genieten van schitterende Russische liederen van het Kozakkenkoor uit Alphen aan de Rijn afgewisseld met prachtige Westerse melodieën gezongen door het Volendams Vocaal Ensemble in de Sint Vincentiuskerk in Volendam. Aanvang concert 15:00 uur. Kerk open om 14:00 uur.
De toegangsprijs is € 15,=. Kaarten zijn te bestellen via de website www.volendamsvocaal.nl of grehansen8@gmail.com en bij Primera, Burg. van Baarstraat 30 in Volendam, Jan Cas Sombroek, Havenstraat 3 in Volendam en bij Ellefleur, ‘t Spil in Monnickendam.

Meer informatie: www.volendamsvocaal.nl of info@v...

 


6 - 7 april Pieperrace Volendam

Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure.
Op zaterdag 6 en zondag 7 april 2019 organiseert de Stichting Pieperrace voor de 35ste keer de Pieperrace op het Markermeer voor de kust van het gastvrije Volendam. Dit jaarlijkse evenement is het begin van het vaarseizoen. Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren onder andere bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen. De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaatsvinden. Op vrijdag 5 april zullen de meeste schepen in de haven van Volendam aankomen.

Meer informatie: www.pieperrace.nl

7 april George Sand en Chopin in kerkje Middelie

Op 7 april 2019 om 14.30 uur zal in het kerkje van Middelie de voorstelling “George Sand en Chopin” plaatsvinden. In deze voorstelling krijgt u een kijkje in het leven van de componist en pianist Frédéric Chopin en zijn spraakmakende vriendin: de schrijfster George Sand. De schrijfster is zelf op wonderlijke wijze aanwezig bij dit concert. Zij vertelt over haar ontmoeting en relatie met Chopin. Sand’s verhalen en de intense muziek van Chopin lijken u terug te brengen naar de 19e eeuw. Ook het thema vrouwenemancipatie komt “en passant” aan de orde: de schrijfster Sand was haar tijd vooruit. Zij was een van de eerste schrijfsters die van haar pen kon leven.

19 april Matthaus Passion in Grote Kerk Edam

De uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in de Grote Kerk van Edam is al jaren toonaangevend en behoort tot de beste uitvoeringen van Nederland. Ieder jaar is het publiek muisstil, meegevoerd door de prachtige muziek, in een monumentale Grote Kerk die intiem en warm is met een prachtige akoestiek. Dit jaar is de uitvoering op Goede Vrijdag 19 april 2019.

Kaarten à € 37,= zijn te bestellen via onderstaande website of vanaf 12 januari 2019 bij de voorverkoopadressen: VVV Edam, Damplein 1 Edam; De Kast, Lingerzijde 10 Edam; De Leuke Keuken, Kleine Kerkstraat 2 Edam; VVV Volendam, Zeestraat 37 Volendam; Libris Boekhandel Het Leesteken, Zuidersteeg 2 Purmerend; Nimo Boek, Kerkstraat 53 Monnickendam; Kadoshop Ieniemienie, Raadhuisstraat 35 Oosthuizen; Moeskops Muziek, Nieuwland 10 Hoorn. Of – mits nog voorradig - vanaf één uur voor aanvang, in de Grote Kerk.

Meer informatie: www.matthaus-passion.com

21 april Paaszondag meezeilen op de Zuiderzee

Op zondag 21 april (1e Paasdag) kunt u van 10.00 - 16.00 uur meezeilen met het zeilschip “Zuiderzee”, een zeiltjalk van 114 jaar oud, op het Markermeer. Meehelpen bij het zeilen hijsen is leuk en gezellig, maar hoeft niet. Relaxen aan dek in de zon is natuurlijk ook niet verkeerd. Het zeilschip “Zuiderzee” ligt aan ‘t Prooyen in Monnickendam (tegenover nr. 6).
De prijs is € 59,50 p.p. (kinderen speciaal tarief) inclusief koffie/thee bij ontvangst en een lekkere lunch van sandwiches en een smoothie. De rest van de dag zijn koffie/thee en andere drankjes tegen schappelijke tarieven verkrijgbaar aan de bar.
Reserveren via onderstaande website.

Meer informatie: www.zuiderzeezeiltochten.nl

 


18 mei Korenfestival Edam

Zaterdag 18 mei 2019 vindt de vierde editie van het Korenfestival Edam plaats in de Nicolaaskerk, Voorhaven 124 Edam. Een kerk met een prachtige akoestiek voor zanguitvoeringen. Tijdens dit korenfestival zullen 20 koren in blokken van 2 uur acte de présence geven. Tijdens vorige festivals was er veel variatie in koren te beluisteren. Van kwartet tot popkoor, operette koor, kerkkoor, kamerkoor en meer.

Meer informatie: www.korenfestivaledam.nl

21 maart t/m 19 mei 2019 Keukenhof Holland Lisse

De Keukenhof is het mooiste lentepark ter wereld! Ruim zeven miljoen tulpen, narcissen en hyacinten zorgen van 21 maart t/m 19 mei 2019 voor 32 hectare aan geur en kleur. Het park biedt daarnaast ook dertig wekelijks wisselende bloemenshows, zeven inspiratietuinen, honderd kunstwerken, een prachtige windmolen, een speeltuin en nog veel meer.

Meer informatie: www.keukenhof.nl

20 t/m 24 mei AvondWandel4daagse Volendam

Van 20 t/m 24 mei 2019 wordt de negende editie van de Mastermate Divema AvondWandel4daagse gehouden in Volendam. Iedere dag worden er prachtige wandelroutes van 5 of 10 km uitgezet met onderweg een versnapering en wat te drinken. De start- en finishlocatie is bij de kantine van Tafeltennisvereniging Victory’55, de Schemerpit, aan de Wester Ven 43 in Volendam. Starttijd tussen 15.30 u en 18.30 u. Inschrijven kan op de eerste avond of vanaf 1 mei bij het kantoor van de Sport-Koepel in sporthal Opperdam op werkdagen tussen 09.30 u en 12.00 u of via aanmelden@sport-koepel.nl. Online inschrijven kan ook via: www.nloopie.nl of www.sportkoepel.com.
Kosten: voorinschrijving € 2,50, na-inschrijving € 3,50.

Meer informatie: www.nloopie.nl of www.sportkoepe...

26 mei Pianowandeling in Edam

Genieten van pianoklanken en wandelen door de historische binnenstad van Edam op zondagmiddag 26 mei 2019 tijdens de 16e PianoWandeling. De pianowandeling is van 13.30 - 17.45 uur met een keuze uit 100 muzikanten op 24 locaties en een slotconcert in de Grote Kerk dat begint om 16.30 en duurt tot ong. 17.45 uur.
Programma 16e pianowandeling:
13.00 - 13.30 uur: Bespeling carillon van de Speeltoren door Frits Reynaert
13.30 - 16.00 uur: PianoWandeling
16.30 - 17.45 uur: Slotconcert in de Grote Kerk

Meer informatie: www.piano-edam.nl

30 mei 3e Klaphek Festival 2019 Volendam

Op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) wordt het Klaphekfestival gehouden in het Boelenspark te Volendam. Het festival wordt dit jaar voor de 11e keer georganiseerd.
Elk jaar genieten zo’n 4000 mensen van muzikanten uit de gemeente. Naast muziek is er ook een uitgebreid kinderprogramma met spelletjes, springkussens en schminken. Het programma begint om 11.30 uur en eindigt om ong. 22.00 uur.

Meer informatie: www.PX.nl

 


10 juni Braderie Europlein Volendam

Pinkstermarkt in Volendam op 10 juni 2019, tweede Pinksterdag van 10.00 u tot 17.00 u op het Europlein in Volendam. Op 100 m van de wereldberoemde Volendammer haven vindt u vele kramen met een grote diversiteit aan leuke marktgoederen.

30 juni Volendammerdag

Wilt u het beroemde vissersdorp Volendam eens echt beleven? Kom dan op deze dag naar ons mooie dorp! Het veelzijdige programma biedt voor elk wat wils. Jong en oud zullen zich uitstekend kunnen vermaken, op en rondom de haven van Volendam.
Volendam gaat tijdens de Volendammerdag weer terug in de tijd. Deze dag zal in het teken staan van haar culturele geschiedenis. De Volendammers tooien zich in hun kleurrijke klederdracht en zo doen de inwoners samen de oude cultuur herleven. Het veelzijdige programma staat bol van muziek, kunst en sport en biedt jong en oud uitstekend vermaak en is echt een aanbeveling!

 


3 juli t/m 22 augustus 2019 Kaasmarkt Edam

De Edamse kaasmarkten vinden plaats iedere woensdag van 3 juli t/m 21 augustus 2019 van 10.30 - 12.30 uur. Onder het toeziend oog van de marktmeester wordt de Noorwester Edammer door boeren per bootje of met paard en wagen naar de markt gebracht. Daar laten ze hun kaas ‘neerzetten’ door de kaaszetter, die ook lid is van het kaasdragersgilde. Met een kaasboor neemt de handelaar een monster en keurt de kaas. Dan begint het oude ritueel van het loven en bieden en het handjeklap. Als de partij in de smaak valt dragen kaasdragers de kaas naar de weegschaal in de Waag. Waarna de kaas weer wordt opgeladen.
Combineer uw bezoek aan de kaasmarkt met een rondvaart per koeboot door de grachten van Edam (kaarten bij VVV Edam).

19, 26 juli, 2, 9, 16 en 23 augustus 2019 Monnickendammer Visdagen 2019

Monnickendam staat van oudsher bekend om twee ambachten: de scheepsbouwerij en vooral de visrokerijen. Het roken en verhandelen van vis heeft lange tijd voor vele Monnickendammers werk verschaft. Nog maar enkele van de visrokerijen die Monnickendam kende zijn overgebleven. Op de Visdagen wil Monnickendam het leven zoals dat vroeger was weer tot leven wekken. Visrokers op straat en in een voormalige visrokerij demonstraties van ambachten die aan het visroken verwant zijn, zoals netten boeten en een touwslagerij. Informatieborden, foto’s en musea in de buurt gaan dieper in op de historie van het visroken. Daartussen lopen visvrouwen en spelende kinderen in klederdracht om de beleving totaal te maken.
De Monnickendammer visdagen worden gehouden rondom de Binnenhaven in het centrum van Monnickendam en zijn van 12.00 - 18.00 uur. De toegang is gratis.

Meer informatie: www.monnickendammervisdagen.nl

 


26 oktober Kunst kijken in Volendam

In het weekeinde van 26 en 27 oktober 2019 is het weer tijd voor Kunst Kijken in Volendam. In PX en op diverse locaties in het centrum van Volendam exposeren lokale, regionale en landelijke kunstenaars met uiteenlopende werken.

Realisatie StudioWeb.nl